Kök çakra, omurga hattı boyunca uzandığını kabul ettiğimiz çakra sisteminin ilk çakrasıdır. Yer olarak da hattın başladığı yerde, kuyruk sokumu bölgesinde yer alır. Bacaklarımız ve ayaklarımız da bu çakrayı temsil eder. Kök çakranın Sanskrit dilindeki adı ise Muladhara’dır. Anlamı ise kök desteği demektir. Renk olarak kırmızı giymek, dengelemek için yapılacak çalışmalardan biridir. Aynı zamanda toprak elementi ile ilişkilidir.
Kök çakra, adında yer aldığı üzere köklerimizle de ilgilidir. Köklerimiz de anne ve babamızdan başlamak üzere geriye doğru gittiğimizde tüm aileyi kapsar. Ailemiz ile olan ilişkilerimiz, bu çakranın dengede olup olmaması ile yakından ilişkilidir. Yetiştiğimiz ailede, iletişim nasıldı ? Anne ve babamız ile iletişimimiz nasıldı? Anlaşıldığımızı hissediyor muyduk ? Özellikle çocukluk dönemlerimizde. Bunlar sorabileceğimiz ilk sorulardır. Öte yandan ailemize, köklerimize ne kadar yakınız ki bu bizim bu hayata köklenmiş hissetmemizi, desteklenmiş hissetmemizi ve hayat güvenmemizi sağlacaktır. Büyük ailemiz hakkında bilgi sahibi olmak, anne ve babamızın bizden önceki hayatında yaşadıklarını öğrenmek, ruhsal olarak anlayışta hissettemize fayda sağlayacaktır. Bu sebeple yapılan aile ağacı çalışmaları, bağ kurma çalışmaları, kök çakrayı dengeye getirme, dengesizliğin de neden olduğunu anlama çalışmalarıdır.
Dengede olmayan kök çakra, bedende kemik ağrıları, bel ağrıları ve siyatik ağrısı olarak kendini gösterecektir. Hem az olması, hem de çok olması halinde. Çok çalışıyor ise, beden aynı bir toprak gibi katı olacaktır ki bu da hayata karşı yaklaşımlarımızda, kurallarımızda ve bedenimizde katılıkla kendini gösterecektir. Az çalışıyorsa bedenden kopuk, beden parçalarını tanımayan, farkında olmayan hayata güvenemeyen bir durumda olabiliriz.
Kök çakranızın dengede olmadığını hissediyorsanız, bu tavsiyelerden biri ve ya bir kaçı iyi gelebilir ;
- Beden çalışmaları ; yoga
- Köklenme çalışmaları ; toprağa çıplak ayak temas etmek, çiçek yetiştirmek ve toprak ile ilgilenmek
- Soy ağacı çıkarmak ; ailenin geçmişine yakından bakmak
- Sıcak banyo ve hamam ; bedenin katı ve kopuk parçaları ile temas etmek
Kök çakra olumlamalarını yazmak ve okuyarak tekrar etmek de iyi gelecektir;
- Kendimi ve köklerimi kabul ediyorum.
- Bu ailede ve bu yaşamda ben de varım.
- Yeryüzü beni destekliyor ve ihtiyaçlarımı karşılıyor.
Sevgili Yogi Bhajan’ın çok güzel bir sözü tam olarak bu çakrayı anlatıyor ;
Eğer kökler derine ulaşmıyorsa, ağaç kötü havaya dayanamaz. – Yogi Bhajan
Sevgiler,
Burcu Ceren